Presentació       Rutes guiades       Informació del parc       Contacte      


VEGETACIÓ DEL MONTSENY

2012.03.30

La diversitat de vegetació del Montseny es caracteritza per presentar espècies típiques d’ambients diversos des de típicament mediterranis com d’altres més freds i humits. Això ve donat per la diferencia climàtica que es dóna segons la altura en que es troba l’ecosistema. A les terres baixes trobarem ambient mediterranis (alzinars , pinedes i suredes) i segons guanyem altura trobarem formacions típiques de muntanya mitjana plujosa (alzinar muntanyenc i rouredes), ambients centreeuropeus més freds per sobre els 1000 m  ( fagedes i avetoses) , fins arribar a ambients subalpins als cims ( matollars i prats).

  • prats
  • matollars
  • fagedes
  • avetoses
  • rouredes
  • alzinar
  • suredes

 

 


RUTA CIRCULAR AMB HISTÒRIA: DÒLMEN I POBLAT IBÈR DEL MONTGRÒS

2012.03.26

 

 

Nom: Ruta circular amb història: dolmen i fortificació ibèrica del Turó  del Montgròs

Origen: Aiguafreda

Final: Aiguafreda

Km: 20

Temps aproximat: 4 h. caminant + temps visita i parades si s’escau

Desnivell: 400 m de pujada i 400 de baixada

Itinerari: ruta circular

L’itinerari combina una bona dosi de senderisme acompanyat d’història. El camí que transcorre  pel GR-2 i  per pistes i senders no senyalitzats ens enfila ben amunt de la Serra de l’Arca, des d’on gaudirem d’ una bona vista  panoràmica de la vall de la Riera d’Avencò , el Tagamanent i els cingles d’en Bertí.  A més a més en aquest itinerari trobarem un dòlmen, així com la possibilitat de gaudir d’una visita guiada a la fortificació Ibèrica del Turó del Montgròs.

Dificultat: fàcil

Planificació de la sortida: sortida de tot el dia.´Matí: ascensió Serra de l’Arca, Visita dolmen i a la fortificació ibèrica del Turó del Montgròs (opció de visita guiada, única manera d’accedir). Dinar al Brull, esplanada pic-nic o restaurant. Tarda: tornada

Opcions: visita a la fortificació ibèrica del Turó del Montgròs. Es pot dinar de pic-nic o al restaurant .

 


Categories : Turisme de natura

ROMANÍ

2012.03.23

Rosmarinus officinali

Família: Labiades

El romaní és una planta utilitzada des de l’antiguitat amb usos culinaris i medicinals. AL Montseny aquest arbust creix de manera espontània i la podem trobar a la vessant sud de moltes de les muntanyes. Tot i ésser una espècie també cultivada als jardins, els seus olis essencials presenten més potència en l’individu silvestre.

Usos ( vigileu perquè el romaní en dosis excessives és tòxic)

  • diürètic: cous les fulles amb trossets de branques i prens el líquids( uns tres gots mitjans al día, fora dels menjars).
  • antiespasmòdic, per a dolors abdominals, i períodes dolorosos femenins.
  • asma: s’utilitza el fum del romaní, per a això es posa el romaní en una planxa de ferro calent i s’aspira el fum.
  • al·lopecia: mitjançant la fricció d’essències de romaní sobre el cap.
  • tos productiva: un grapat de fulles, bullits amb aigua i filtrat, es prenen tres tasses al dia.
  • afrodisíac: bullim les fulles i trossos de fusta amb aigua i  filtrat els líquids es prenen tres gots diàris, l’últim abans d’anar a dormir.
  • lumbàlgia i artrosis: esclafades les fulles es bulleixen i s’apliquen en forma de cataplasma sobre els llocs amb dolors

 

 

 


ASCENSIÓ AL TAGAMANENT

2012.03.21

 

 

Nom: Ruta circular Aiguafreda pujant al Tagamanent

Dificultat: senzilla però dura

Tipus de ruta: circular

Itinerari: Ruta circular amb origen i final al poble d’Aiguafreda a les portes del Parc Natural i amb  ascensió al cim Tagamanent (1055m). El primer tram del camí transcorre per pistes i corriols  entre alzinars i pinedes i ens porta a una interessant ruta per visitar antigues masies catalanes; el Bellit, L’agustí , el Bellver..  algunes d’elles esfondrades, altres  són equipaments del Parc Etnològic del Tagamanent. El segon tram del camí transcorre des del Pla de la Calma pel GR-5 i ens condueix al Tagamanent. Cim que t’ofereix unes magnífiques vistes de la Vall del Congost, els cingles d’en Bertí, l’inici de la Plana de Vic i la carena de les muntanyes que envolten el cim: el Bellit i el serrat del Llenyaters.

Temps aproximat: 4:30h (sense parades)

Origen i final: Aiguafreda

Km: 15

Desnivell: 652 m de pujada i 652 de baixada

Planificació de la sortida: Ruta de tot el dia, amb parada per dinar.

Opcions:   possibilitat de dinar al restaurant masia El Bellver.Visita al Parc Etnològic del Tagamanent, Visita als Pous de Glaç d’Avencò (aquests serveis no estan inclossos en el preu).

Punt de trobada: Plç. de l’ Ajuntament d’Aiguafreda

Preu: 10 euros / persona (mínim 5 persones)


Categories : Turisme de natura

EL TRITÓ DEL MONTSENY

2012.03.14

Fa 65 milions d’anys un moviment de la terra va separar el

 Montseny dels Pirineus. Com en una illa de vegetació entre terres planes, les espècies del massís van anar, generació rere generació, adquirint noves formes i adaptacions, algunes d’elles esdevenint espècies diferents als seus antecessors. Així és com el Tritó del Montseny , també conegut com calotriton anoldi el 2006 es va considerar espècie endèmica del Montseny i diferent al tritó dels pirineus Calotriton Asper.

Avui dia encara hi han moltes coses per estudiar d’aquest anfibi, com es reprodueix, la seva dieta… El que sí sabem és que viu en un espai molt limitat de 10 Km2 i en un hàbitat fràgil de torrents amb forts pendents i aigües molt fredes. Es per això que està considerada  una espècie amenaçada.

 


ALZINARS I SUREDES

2012.03.13

És un bosc ombrívol constituït principalment d’alzines , amb un ampli estrat arbustiu i poques herbàcies. Al Montseny l’alzinar és el bosc que ocupa més extensió que trobem des de la base fins als 1100 metres d’altura.

També trobem les suredes, boscos on predomina l’alzina sureda. Aquets s’aprofiten per l’extracció de suro i això comporta la disminució del sotabosc, aquí més pobre.

Podem trobar típicament les següents espècies:

Arbres:alzina , alzina dolça i alzina sureda

Arbusts:arç blanc, marfull i bruc boal

Herbàcies i altres: arítjol, galzeran, escordònia, galium maritimum, curraià de flor blanca, limodorum abortivum, pipa, ou de reig i molsa

 

 


¡Hola mundo!

2012.03.13

Bienvenido a WordPress. Esta es tu primera entrada. Edítala o bórrala, ¡y comienza a publicar!.